2 Ekim 2010 Cumartesi

Erasmus öğrencisinin bankası =)



 Merhabalar sevgili dostlar bloguma şöyle bir göz gezdirirken banka ve hesaplar konusuna değinmediğimi farkettim ve onu da bir araya sıkıştırmaya karar verdim =)

 Şimdi sevgili canlar bakınız erasmus öğrencisinin yaban ellerde en yakın arkadaşlarından biri olarak gösterilen iki banka mevcuttur efendim bunlar

1-Yapı Kredi Unicredit

2-Citibank

Gelelim bankaların bizlere ne imkanlar sunduğu konusuna..

Birinci seçenek Yapı kredi...

Efendiiin Yapı kredi bankası unicredit grubun bir üyesidir ve yapı kredi bankasından bir hesap edindiğiniz takdirde yurtdışında istediğiniz heryerde unicredit ortağı olan bir bankadan ve bu bankaların bankamatiklerinden komisyonsuz para çekebilirsiniz .Bu demektir ki her para çekişinizde banka sizde nbir kesinti almayacaktır .Bu demektir ki aileniz türkiyeden sizin hesabınıza para yatırdığı takdirde siz yine oradan bu parayı gönlünüzce çekebileceksiniz. Sevgili okur şuraya dikkat etmeni istiyorum ki normalde bir bankadan diğer bankaya havale vs yaptırdığınız taktirde iki bankada sizin paranızdan hatrı sayılır bir kesinti yapar ama gördüğünüz üzere unicreditte böyle bir sorunu elemiş oluyorz fakat bu sefer karşımıza yeni bir sorun geliyor sevgili okur o da şudur ki yapı kredi bankası euro hesabına banka kartı vermiyor "ee biz ne yapacağız o zaman paramızı nasıl çekeceğiz ?" sabırlı ol biraz sevgili okur hepsini teker teker anlatacağız burada =)

Nese paranı şöyle çekeceksin sevgili dostum yapı kredi sana TL hesap kartı vericek ve ailen senin Türkiyedeki hesabına TL yatıracak sonradan sen de yurtdışından bu TL hesap kartınla hesabındaki Türk Lirasını gittiğin ülkenin para birimiyle ufak bir kur farkı kesintisi yaşayarak çekeceksin... " E bizim hibemiz Euro  olarak yatıyor biz ne yapalım" Sen de şöyle yap sevgili kardeşim ailen hibenin tamamını bankadan çeksin TL ye çevirsin daha sonra bu TL olarak yapı kredi bankası hesabına yatırsın sende dilediğince bu parayı yurtdışından çek olur mu ? =)
http://www.yapikredi.com.tr/tr-TR/en_yakin_ykb/dunyada_atm.aspx Bu linkten dünyanın heryerndeki unicredit ortaklarını bulabilirsiniz sevgili gençler..
Bu da Unicreditin Almanyadaki şubesi 
http://www.hypovereinsbank.de/portal?view=/privatkunden/home.jsp

Gelelim ikinci seçeneğimiz olan citibanka sevgili okur
Citibank'ın Global öğrenci paketi adını verdiği bir hesabı mevcut ve bu hesap unicreditle tamamen benzer özelliklere sahip fakat sadce citibank şubelerini kullanabiliyorsunuz yani avrupayı gezmeye çıktığınızda citibank olmayan bir ülkeye gittiniz diyelim işte o zaman gerektiğinden çok daha fazla komisyon ödeyerek bankalara hiç istemediğiniz miktarlarda paralar kaptırarak paranızı çekebilirsiniz =)
Srvgili okur bu hesabın bir artısı var ki oda şudur..Bu hesaptan paranızı direk euro olarak çekebiliyorsunu yani kur farkından dolayı ayrı bir kaybını da  olmuyor buraya dikkatinizi çekerim sevgili okur kur farkından dolayı bir kaybını olmadan paranı çekebiliyorsun ama bu hesabın çok büyük bir eksisi de mevcut ki o da şudur ...

Bu hesabı açmaya gittiğinizde sizden hesabı açtırmak için 60 dolar gibi bir para istiyorlar ve aynı zamanda  yıllık hesap işletim ücreti olarak 50TL gibi bir miktar da kesim yapıyorlar bu ücret 6 ayda bir olarak 25 TL alınıyor yani sevgili okur sonuç olarak bu işlem size150 lira civarında bir paraya mal oluyor bunu da euro cinsinden düşünürsek aşağı yukarı 75 euro eder
Bakınız bu da citibank global öğrenci paketi ile ilgili bilgilerin bulunduğu link
Şimdi sevgili arkadaşlar gelelim karşılaştırmaya ..
Yurtdışından para çekerken sizden komisyon aldıklarını düşünün bu komisyon toplamda 75 euroyu bulmaz diye düşünüyorum bu sebeple citibank kullanırsanız büyük ihtimalle zarar edersiniz kanaatindeyim
Unicredit ortaklığındaki herhangi bir bankadan para çekerken komisyon yok sadce kur farkından kaynaklanan  bir kesinti olur demiştik ve bu kesintinin de 75 euroyu bulmayacağını düşünürsek Yapı kredi Unicredit'in kesinlikle daha mantıklı bir seçim olacağı aşikardır sevgili dostlar..
"İyi guzel anlatıyorsun da sen hangisini seçtin" diye bir soru duyar gibi oldum =) Anlatayım sevgili okur ...Ben Unicredit'i seçtim ama tek şansım olduğu için =) Almanyada citibank mevcut değil ..He mevcut olsaydı ne yapardım yine unicredit seçerdim orası ayrı =)...

Bir yazının daha sonuna geldik sevgili dostlar bu yazıyı sonlandırırken yukarıda yazdığım bilgileri edinmeme yardımcı olan herkeslere çok teşekkür ederim özellikle http://www.erasmusum.com ahalisine ...
Hadi kalın sağlıcakla ... =)

2 yorum:

  1. Yalnız bi de şöle bişey var dostum..Ben de araştırma yapıyorum da şimdi.. Citibank'da global öğrenci paketinde başta verdiğimiz 60 dolar ile vize için gerekli olan seyahat sigortasını ücretsiz alabiliyormuşuz..bir de yurtdışı çıkış harcını da karşılıyorlar(gerçi biz zaten harç ödemiyoruz ama) seyahat sigortası da yaklaşık 40 euro - 60 USD gibi bişey sonuçta.. aynı hesaba geliyo nerdeyse..

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle mrb,
    Citibank'ın şu anki durumu hakkında pek fazla bir bilgim yok açıkcası yazdıklarım yaklaşık 9 ay öncesine ait bilgiler.

    Yukarıda paylaştığın bilgilerin linklerini bana mail olarak ulaştırırsan, bizden sonraki gelecek olan arkadaşlar için açıklayıcı bir yazı yazıp bilgileri güncelleyebilirim.

    Yalnız şunu belirtmek gerekir, biz ilk çıkışımızda yani geçici oturma iznini alana kadar yurt dışı çıkış harcını ödemek zorundayız, ondan sonraki çıkışlarda harc ödemiyoruz.

    Kal sağlıcakla..

    YanıtlaSil